Pamatuju si, že v dětství se u nás doma často pekly makové buchty. Mák jsem nesnášel. Cestu jsem si k němu našel až v posledních letech. Teď bych ho pro změnu zase sypal všude. Když dostanu chuť na mák, potřebuji, aby buchta byla hotová co nejrychleji ? Proto jsem vymyslel low carb makovec, makovník či makovou buchtu (jak chcete) z pár ingrediencí, jejíž příprava vám nezabere více než 15 minut.
4 šťastná vejce
200 gramů máku
50 gramů vlašských ořechů
30 gramů erythritolu či xylitolu (množství si upravte dle vaší chuti)
55 gramů kokosového oleje
80 gramů bílého farmářského jogurtu
1 vrchovatá čajová lžička kypřícího prášku bez lepku a fosfátů
V míse rozšleháme metličkou vejce. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a jogurt. Znovu šleháme.
Mák je třeba namlít. Pokud máte mlýnek, použijte ho. Já mlýnek nemám, a tak jsem použil elektrický mlýnek na kávu. Mám tento a stál kolem 500 Kč. Následně namletý mák přidáme do mísy a promícháme. Vlašské ořechy je třeba také rozmixovat na mouku. Opět jsem použil mlýnek na kávu Bosch, který si s tím hravě poradí. Namleté ořechy přidáme do mísy společně se zbývajícími ingrediencemi a důkladně promícháme. Těsto je tekutější, ale nemělo by být vyloženě řídké. Kdyby tomu tak bylo, přidejte ještě trochu vlašské mouky. Naopak lze přidat o něco více rozpuštěného kokosového oleje, kdyby byla hmota moc tuhá.
Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj nalejeme a rozetřeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 20 až 25 minut. Kontrolujeme špejlí.
Následně necháme zchladnout. Low carb makovec buď podáváme samotný (je krásně vláčný) nebo potřeme ostružinovou marmeládou bez cukru a navrch dáme lžíci jogurtu nebo zakysané smetany.
Ať chutná! A pokud budete makovec zkoušet, nezapomeňte mě označit – na Instagramu i Facebooku mě najdete jako @jsemlowcarb.
KOMPLEXNÍ PROGRAMY SPUŠTĚNY ✨
Uzdravte své tělo a mysl. Teď a tady. Jednou provždy.